Βρώσιμα Λουλούδια και Διακόσμηση

20/07/2023

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη τάση για διακόσμηση οτιδήποτε φαγώσιμου ή πόσιμου είδους παράγεται από gourmet μαγαζιά ή ακόμη και bar. Τα βρώσιμα λουλούδια προσθέτουν χρώμα, γεύση και υφή σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.

Μπορεί να είναι trendy, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Για αιώνες, οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν λαμπρύνει τις συνταγές τους προσθέτοντας λουλούδια. Στη ρωμαϊκή εποχή, για παράδειγμα, τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα και τον αρωματισμό των τροφίμων. Ροδόνερο τοποθετούνταν επίσης σε βρύσες και λουτρά για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φρεσκάρουν. Τα λουλούδια απολαμβάνουν τις αισθήσεις μας με τόσους πολλούς τρόπους – όραση, όσφρηση, αφή – δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα λουλούδια μπορούν να απολαύσουν και τους γευστικούς μας κάλυκες.

Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον σε μαγαζιά με αστέρια Michelin αλλά πλέον – ίσως και με την επιρροή τόσων ετών στην προβολή του MasterChef – έχει επεκταθεί και σε μαγαζιά της «μεσαίας» κατηγορίας τόσο στη διακόσμηση των φαγητών που ετοιμάζουν όσο και των γλυκών τα οποία μπορούν να διακοσμήσουν δίνοντας ένα πολύχρωμο τόνο και ένα τόνο φρεσκάδας στις δημιουργίες τους.

Μια άλλη πολύ συχνή πλέον κατηγορία επαγγελματιών που χρησιμοποιούν βρώσιμα λουλούδια είναι οι barmen στα νυχτερινά μαγαζιά. Σε διάφορα εξωτικά cocktails  που παρασκευάζουν, από το να βάζουν τις παλαιικές χάρτινες ομπρελίτσες ή μια φέτα από φρούτο διαλέγουν πλέον βρώσιμα λουλούδια που μπορεί να ταιριάζουν χρωματικά στο αποτέλεσμά τους. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα στη μόδα είναι και ο χρωματισμός των cocktails με βρώσιμες σκόνες που διαλύονται στην αλκοόλη και δίνουν ένα glitterένιο αποτέλεσμα σε διάφορα χρώματα της επιλογής τους.

Όμως, η τάση της μόδας δε σταματά εκεί. Ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί εύκολα πλέον βρώσιμα λουλούδια ώστε να διακοσμήσει τις δικές του δημιουργίες από ένα επίσημο δείπνο που θα ετοιμάσει στο σπίτι για τους καλεσμένους του και να εντυπωσιάσει, μια καλοκαιρινή τούρτα γενεθλίων ακόμη όμως και γαμήλια τούρτα για την πιο λαμπερή ημέρα της ζωής σας.

Μπορείτε και μόνοι σας να καλλιεργήσετε ή να συλλέξετε τα δικά σας βρώσιμα λουλούδια. Ελέγχετε πάντα για να βεβαιωθείτε ότι ένα λουλούδι είναι βρώσιμο και, όταν έχετε αμφιβολίες, μην το φάτε! (ΔΕΝ ισχύει για τα συσκευασμένα βρώσιμα λουλούδια που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα).

Είναι σημαντικό να προχωρήσετε με προσοχή γιατί αρκετά λουλούδια, όπως οι αζαλέες, οι νεραγκούλες, οι νάρκισσοι, το δελφίνιο και η γουιστέρια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, είναι δηλητηριώδη. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι κάθε λουλούδι βρώσιμο. Στην πραγματικότητα, η δειγματοληψία μερικών λουλουδιών μπορεί να σας κάνει πολύ, πολύ άρρωστο. Επίσης, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες σε οποιοδήποτε μέρος οποιουδήποτε φυτού που παράγει άνθη που σκοπεύετε να φάτε. Ποτέ μην μαζεύετε λουλούδια που φυτρώνουν στην άκρη του δρόμου. Προσδιορίστε ακριβώς το λουλούδι και τρώτε μόνο βρώσιμα λουλούδια και βρώσιμα μέρη αυτών των λουλουδιών. Χρησιμοποιήστε αμέσως λουλούδια για καλύτερα αποτελέσματα ή ψύξτε σε πλαστική σακούλα για μερικές μέρες. Τα αποξηραμένα ή κατεψυγμένα άνθη χρησιμοποιούνται καλύτερα σε αφεψήματα ή μαγειρεμένα.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται πιο εύκολα με τη συλλογή βρώσιμων λουλουδιών που μπορείτε να βρείτε στο κατάστημά μας και να τα δοκιμάσετε και να τα προμηθευτείτε με ασφάλεια και ποιότητα για τις δημιουργίες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *