Τούρτα και αν δεν έχουμε μιλήσει έως τώρα για συνταγές για τούρτα, ιδέες για νέες δημιουργίες τόσο εδώ όσο και σε όλα τα site συνταγών, θεωρούμε δεδομένη την εκτέλεσή τους αλλά και τη χρήση βασικών υλικών που μας οδηγούν τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε μια συζήτηση που είχα στο τελευταίο μου σεμινάριο, είχα μια τέτοια ερώτηση και ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας ώστε να δούμε λίγο τη χρήση εργαλείων ανάλογα με τη συνταγή.
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ξεκινάμε να φτιάξουμε μια τούρτα. Τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, πρέπει να έχουμε καθαρή επιφάνεια/πάγκο και συγκεντρωμένα τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρειαστούμε ώστε να μην ψαχνόμαστε «κρίσιμες» στιγμές!
#1: Μίξερ για τούρτα
Η μαγική λέξη στην όλη διαδικασία είναι το χτύπημα.. Για να χτυπήσετε οποιοδήποτε μείγμα χρειάζεστε ένα – δυνατό – κατά τη γνώμη μου μείγμα το οποίο θα ήταν προτιμότερο να είναι και επιτραπέζιο. Υπάρχουν πάρα πολλά μίξερ στην αγορά που φαινομενικά κάνουν την ίδια δουλειά αλλά το κλειδί είναι να προσέξετε την ισχύ του. Υπάρχουν νοικοκυρές που δουλεύουν ακόμη και με μίξερ χειρός αλλά για όσους ασχολούνται λίγο παραπάνω, νομίζω αξίζει μια μικρή επένδυση.
#2: Τσέρκι για τούρτα
Αφού ετοιμάσουμε το μείγμα για το παντεσπάνι μας πρέπει κάπου να το ψήσουμε. Υπάρχουν διάφορα τσέρκι στην αγορά σε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Προτιμήστε τα ανοιγόμενα για να σας είναι λίγο πιο εύκολο να τα «απεγκλωβίσετε» μετά το ψήσιμο και πάντα μα πάντα χρησιμοποιήστε λαδόκολλα τόσο για τον πάτο όσο και για τα τοιχώματα.
#3: Κόφτης για τούρτα
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ένα απλό οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού για να κόψουν το παντεσπάνι. Αυτό όμως ενέχει κινδύνους διότι δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το παντεσπάνι σας θα κοπεί ίσιο σε όλο του το μήκος και ούτε ότι θα κοπεί στο ίδιο ύψος η κάθε του φέτα. Προτιμήστε έναν κόφτη για παντεσπάνι που είναι ειδικός για να εξαλείφει αυτούς τους κινδύνους και να σας προσφέρει το τέλειο κόψιμο.
#4: Σπάτουλες για τούρτα
Όταν ακούμε τη λέξη σπάτουλα, έρχονται πολλές διαφορετικές εικόνες στο μυαλό μας. Μαρίζ, σπάτουλες ίσιες, σπαστές, λείανσης κλπ. Η αλήθεια είναι πως όλες χρειάζονται για να δημιουργήσουμε ένα σωστό αποτέλεσμα μα γνωρίζω πως σε ένα νοικοκυριό δεν υπάρχουν περιθώρια για τόσα εργαλεία. Προτιμήστε σπάτουλες που μπορούν ως ένα σημείο να εκτελέσουν τις περισσότερες εργασίες σας ώστε να γλιτώσετε περιττό εξοπλισμό. ΔΕΝ ισχύει το ίδιο για τους επαγγελματίες…
#5: Περιστρεφόμενη Βάση για τούρτα
Φτάσαμε στο σημείο που έχουμε κομμένο το παντεσπάνι μας, τις κρέμες μας και πρέπει να στήσουμε την τούρτα μας. Ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι πάνω σε μια περιστρεφόμενη βάση και αυτό διότι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και ευελιξία στις κινήσεις μας για να μειώσουμε εξογκώματα και φυσικά να λειάνουμε το τελικό μας αποτέλεσμα πριν το βάλουμε στην ψύξη ή την κατάψυξη (ό,τι δουλεύει ο καθένας) για να δέσει.
#6: Πλάστης για τούρτα
Εφόσον ασχολούμαστε με τη ζαχαρόπαστα δε θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να σκεπάσουμε την τούρτα μας αφού κρυώσει. Δεν είναι άλλο από τον πλάστη μας. ΠΡΟΣΟΧΗ, πλάστης απόλυτα λείος και όχι ξύλινος! Οι πλάστες έχουν διάφορα μήκη ανάλογα με το τι θέλετε να ανοίξετε μα πάντα λέω στους πελάτες μας πως το μεγάλο γίνεται και μικρό μα όχι το αντίθετο. Χρησιμοποιούμε τα δαχτυλίδια που συνοδεύουν τον πλάστη μας για να εξασφαλίσουμε ίδιο πάχος σε όλη την έκταση της ζαχαρόπαστας, πάνω σε ένα πάγκο που πρώτα έχουμε βάλει λίγο κορν φλάουερ (νισεστέ) και ΟΧΙ ζάχαρη άχνη όπως λένε πολλά βίντεο στο internet..
#7: Εργαλεία Ζαχαρόπαστας για τούρτα
Για μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες αφού σκεπάσετε την τούρτα σας, θα χρειαστείτε βασικά εργαλεία ζαχαρόπαστας. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία με ξεχωριστές μύτες ανάλογα με το τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε ως αποτέλεσμα. Η λύση αγοράς ενός βασικού σετ μπορεί να σας διευκολύνει στη διακόσμησή σας και ανάλογα με το πόσο θέλετε να πειραματιστείτε να βρείτε χρήσεις για τα εργαλεία σας. Ο μόνος περιορισμός άλλωστε είναι η φαντασία σας μιας και η ζαχαρόπαστα ως υφή είναι πολύ κοντά στην πλαστελίνη με την οποία παίζαμε από παιδιά..
Ελπίζω να βοήθησα με τα βασικά αυτά βήματα όλες και όλους εσάς για να έχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στα γλυκά σας και μην ξεχνάτε πως είμαστε στη διάθεσή σας για όλα τα είδη ζαχαροπλαστικής που μπορεί να χρειαστείτε.