Οι 11 πιο SOS ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ζαχαρόπαστα

10/07/2024

Παρακάτω θα βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό που δημιουργήθηκε μετά από την εμπειρία μας με όλους εσάς που μας επισκέπτεστε στο φυσικό μας κατάστημα αλλά και επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας για να ζητήσετε κάποιες από τις επόμενες πληροφορίες. Ένας χρήσιμος οδηγός για όποιον ασχολείται με τη ζαχαρόπαστα.

  1. Πώς διατηρείται η ζαχαρόπαστα;

Πωλείται σε αεροστεγώς κλεισμένες συσκευασίες. Από τη στιγμή που ανοιχτεί, όποιο κομμάτι περισσέψει μπορεί πάλι να συσκευαστεί αεροστεγώς και να μην έχει κανένα πρόβλημα. Αν δεν έχετε μηχάνημα να τραβά τον αέρα από το σακουλάκι, σας προτείνουμε να τυλίγετε καλά σε μια διάφανη σακούλα το κομμάτι του υλικού που έχει περισσέψει και εν συνεχεία να το βάζετε σε ένα ταπεράκι ώστε να έχει όσο το δυνατό λιγότερη επαφή με τον αέρα. Φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

  1. Πότε καταλαβαίνω ότι έχει χαλάσει;

Η ζαχαρόπαστα χαλάει όταν αρχίζει να αποκτά χαράγματα και όταν πάτε να την πλάσετε αρχίζει να θρυμματίζεται και δεν μπορεί να παραμείνει ως ένα ενιαίο σώμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δούμε αλλοιώσεις στο χρώμα που είναι και αυτό δείγμα για να μην τη χρησιμοποιήσουμε.

  1. Λήγει η ζαχαρόπαστα;

Η ζαχαρόπαστα περιέχει 85% άχνη ζάχαρη και αντέχει στον χρόνο. Η Melilot, προμηθευτής μας στη βόρεια Ελλάδα, έχει δοκιμάσει την αντοχή της και ορίσει ενδεικτική ανάλωση 2 χρόνια μετά την παραγωγή. Η “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια, ενώ η “Ημερομηνία λήξης” απαγορεύει την κατανάλωση μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.

  1. Μπαίνει ψυγείο;

Μπαίνει στο ψυγείο ή κατάψυξη για να συντηρηθεί η τούρτα η οποία καλύπτει και για κανέναν άλλο λόγο. ΔΕΝ τη τοποθετούμε ως συσκευασία ή το περίσσευμά της στο ψυγείο αλλά σε δροσερό και σκιερό μέρος. Προσοχή! Τα οικιακά ψυγεία έχουν πολλές υγρασίες και καλό είναι να αποφεύγεται η πολυήμερη παραμονή της τούρτας εντός γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το σχέδιο.

  1. Πώς ντύνω μια τούρτα με ζαχαρόπαστα;

Για να ντύσουμε μια τούρτα θα πρέπει πρώτα να τη θωρακίσουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε απευθείας πάνω από το παντεσπάνι μας το φύλλο ζαχαρόπαστας διότι δεν θα κάτσει σωστά. Πρέπει να υπάρχει ενδιάμεσα ένα «δομικό υλικό» όπως η βουτυρόκρεμα ή μια ganache ώστε να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα και να μπορεί να τοποθετηθεί σωστά το υλικό επάνω. Σίγουρα θα έχετε δει πολλούς να καλύπτουν την τούρτα τους με σαντιγί και να σκεπάζουν με ζαχαρόπαστα. Αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Απλά, ΜΗΝ το κάνετε!

  1. Πώς κολλάει η ζαχαρόπαστα;

Μπορεί να κολλήσει πάνω σε μπισκότο με λίγο νεράκι καθώς και σε άλλο φύλλο ζαχαρόπαστας πάλι με λίγο νεράκι. Πολλοί όμως προτιμούν να χρησιμοποιούν και τη βρώσιμη κόλλα για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.

  1. Σε τι πάχος ανοίγω το φύλλο;

Το υλικό μας πρέπει να ανοίξει σε φύλλο προτού τη χρησιμοποιήσετε για να σκεπάσετε μια επιφάνεια ή να κόψετε με κουπάτ. Υπάρχουν πλάστες με δαχτυλίδια που μπορούν να σας βοηθήσουν στο ομοιόμορφο άνοιγμα ή και πήχεις κατάλληλοι γι’ αυτή τη δουλειά. Ένα πάχος μεταξύ 4 έως 8mm είναι ιδανικό για οποιαδήποτε χρήση. Η επιλογή είναι δική σας τόσο στο τεχνικό κομμάτι (όσο πιο λεπτό τόσο πιο εύκολα σχίζεται) όσο και στο γευστικό (όσο πιο χοντρό το φύλλο τόσο πιο «βαριά» είναι η δημιουργία σας).

  1. Πόσο σκληρό είναι το υλικό αυτό;

Το υλικό μας αλλάζει σκληρότητα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Το χειμώνα είναι σκληρή σαν «τούβλο», ενώ το καλοκαίρι μαλακή σαν «ζυμάρι». Η ιδανική θερμοκρασία εργασίας είναι 22-25°C. Το ζύμωμα την κάνει πιο ελαστική λόγω τριβής. Αν είναι πολύ σκληρή, τοποθετήστε την σε ζεστή επιφάνεια ή για 10-15 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μην την αφήσετε να λιώσει, γιατί θα χρειαστεί να κρυώσει ξανά για να δουλευτεί.

  1. Πόσο υλικό χρειάζομαι;

Μια γενική ερώτηση χωρίς σαφή απάντηση, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για να σκεπάσετε μια στρογγυλή τούρτα 25cm, θα χρειαστείτε 600-700g ζαχαρόπαστας, ανάλογα με το πάχος και την εξοικείωσή σας με το υλικό. Το ίδιο ισχύει και για τα μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος και το σχέδιο τους. Μια συσκευασία 250g μπορεί να καλύψει 18-20 μπισκότα 6,5cm σε μέσο πάχος.

  1. Τι διαφορά έχει η ζαχαρόπαστα επικάλυψης με τη ζαχαρόπαστα μοντελισμού;

Η ζαχαρόπαστα επικάλυψης είναι ιδανική για να καλύπτει τούρτες, μπισκότα και 2D διακοσμητικά με κουπάτ. Για τρισδιάστατες δημιουργίες, όπως φιγούρες και ζωάκια, χρειάζεστε ζαχαρόπαστα μοντελισμού, που είναι πιο σκληρή και στεγνώνει γρήγορα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε CMC στη ζαχαρόπαστα επικάλυψης για μεγαλύτερη στιβαρότητα.

  1. Πώς βάφεται η ζαχαρόπαστα;

Η ζαχαρόπαστα βάφεται με οποιοδήποτε χρώμα ζαχαροπλαστικής (gel, πάστα, υγρό). Χρειάζεται καλό ζύμωμα για ομοιόμορφο χρώμα χωρίς κηλίδες. Μπορείτε να αναμίξετε ζαχαρόπαστες, όπως με πλαστελίνες, για να δημιουργήσετε νέα χρώματα (π.χ., μπλε και λευκό δίνουν γαλάζιο). Με τη συλλογή 23 χρωμάτων της Melilot, δεν χρειάζεται να βάφετε τη ζαχαρόπαστα από την αρχή, ειδικά για δύσκολα χρώματα όπως κόκκινο και μαύρο. Προτείνουμε να ξεκινάτε από το πλησιέστερο χρώμα και να κάνετε μικρές προσαρμογές για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θυμηθείτε πως για οποιαδήποτε απορία σας βρισκόμαστε δίπλα σας με όλα τα είδη ζαχαροπλαστικής και τις συμβουλές που μπορούμε να σας προσφέρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *