Ένα κλασικό & εύκολο Cheesecake!

30/09/2022

Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές αλλά και παραλλαγές για cheesecake στην αγορά. Ένα γλυκό διαδεδομένο στο εξωτερικό με ανοδικές τάσεις και στην Ελλάδα. Cheesecake με διάφορα φρούτα, cheesecake με σοκολάτα, NY Cheesecake, cheesecake φυστικοβούτυρο και τόσα ακόμη – πολλά από τα οποία μπορείτε να τα βρείτε και κατόπιν παραγγελίας στο εργαστήρι μας… Όμως – ειδικά για το σπίτι – το απλό & «παραδοσιακό» εύκολο cheesecake μπορεί να είναι μια εύκολη και δροσερή λύση για ένα γευστικό επιδόρπιο χωρίς πολύ κόπο αλλά με μεράκι (θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί…).

εύκολο cheesecake

Για μένα, το κλασικό cheesecake είναι κρεμώδες, πλούσιο και απαλό. Η συνταγή μου για cheesecake δεν είναι τόσο πυκνή όσο το New York cheesecake, αλλά είναι εξίσου ξεχωριστή. Είναι παχύ & είναι βελούδινο και δεν αμφισβητείται η νοστιμιά του. Ενώ υπάρχει κραυγαλέα απουσία κομματιών, τρίμματος ή σιροπιού σε αυτό το χρυσελεφάντινο στεφανωμένο κόσμημα, δεν υπάρχει τίποτα το ξεκάθαρο.

Η προετοιμασία της συνταγής μου για cheesecake είναι αρκετά απλή – είναι το ψήσιμο του cheesecake που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτυχία. Και αυτός είναι ο λόγος που ανέφερα πριν ότι χρειάζεται μεράκι… Παίζουν πολλοί παράγοντες, όπως μια διαρροή του τσέρκι σας, η επιφάνειά του που ραγίζει, το υπερβολικό ψήσιμο κ.λπ. καθώς και μια διαδικασία ψησίματος σε νερό για το απόλυτο γλυκό.

εύκολο cheesecake
εύκολο cheesecake

Sour Cream: 1 φλιτζάνι. Πρόσφατα δοκίμασα μια συνταγή cheesecake με 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος 35%, αλλά κατέληξα να συνεχίσω να ακολουθώ την αρχική μου επιλογή που είχα μάθει πριν αρκετά χρόνια και δεν είναι άλλη από  τη sour cream. Είχα την περιέργεια για το πώς θα συμπεριφερθεί η ζωική κρέμα γάλακτος και σκέφτηκα ότι θα έδινε μια πιο απαλή μπουκιά. Το cheesecake ήταν όντως μαλακό, αλλά δεν είχε τη σταθερότητα και τον πλούτο που ήθελα. Ήταν σχεδόν πολύ κρεμώδες. Η sour cream είναι σίγουρα η σωστή επιλογή.

Λίγη γεύση: 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας και 2 χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού φωτίζει τη συνολική γεύση και η βανίλια είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Αυγά: 3 αυγά είναι το τελικό συστατικό. Θα χτυπήσετε τα αυγά στο τελευταίο, ένα κάθε φορά, μέχρι & μόλις ενσωματωθούν. Μην ανακατεύετε υπερβολικά το μείγμα σας μόλις προστεθούν τα αυγά. Αυτό θα γεμίσει το μείγμα με φυσαλίδες αέρα, με αποτέλεσμα το cheesecake να σπάσει και να ξεφουσκώσει.

Πώς να φτιάξετε κλασικό εύκολο cheesecake

Χρειάζεστε μόνο μερικά βασικά συστατικά για αυτή τη συνταγή cheesecake.

Τυρί κρέμα Philadelphia. Μία συσκευασία 300g. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τυρί κρέμα και όχι άλειμμα τυριού. Δεν επιτρέπονται δίαιτες στο cheesecake, οπότε μην παίρνετε τη συσκευασία με τα μειωμένα λιπαρά!

Ζάχαρη: 1 φλιτζάνι. Όχι και τόσο αν σκεφτεί κανείς πόσα στόματα μπορείτε να ταΐσετε με αυτό το επιδόρπιο. Χρησιμοποιώντας μόνο 1 φλιτζάνι ζάχαρη δίνεται την ευκαιρία να ισορροπήσει το πικάντικο και το γλυκό, όπως ακριβώς πρέπει να έχει η γεύση του κλασικού cheesecake.

εύκολο cheesecake

Και όπως πάντα, βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά της ζύμης είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε το μείγμα να παραμείνει λείο, ομοιόμορφο και να συνδυάζεται γρήγορα. Το χτύπημα των κρύων υλικών μαζί θα έχει ως αποτέλεσμα ένα χοντροκομμένο μείγμα, σχεδόν όπως θα θέλαμε να ξεκινήσουμε!

Πώς να φτιάξετε την κρούστα της βάσης;

Στην Αμερική από όπου και ξεκίνησε το cheesecake, υπάρχει ένα υλικό που ονομάζεται Graham Cracker. Με δεδομένο ότι είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα, θα περάσω απευθείας στην εγχώρια εναλλακτική που δεν είναι άλλη από μπισκότα τύπου digestive. Θα χρειαστεί να σπάσουμε και να χτυπήσουμε στο multi 14-15 μπισκότα μέχρι να θρυμματιστούν χωρίς όμως να γίνουν πούδρα. Μαζί προσθέτουμε 70g κρυσταλλική ζάχαρη καθώς και 85g λιωμένο βούτυρο για να δέσει το μείγμα μας.

Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα μας σε ένα τσέρκι 25αρι – ιδανικά με άνοιγμα στα πλάγια για πιο εύκολο σερβίρισμα στο τέλος – και με ένα κουτάλι ή ακόμη καλύτερα και ένα ίσιο μικρό ποτήρι, πατάμε απαλά μέχρι όλη η επιφάνειά μας να γίνει λεία και ομοιόμορφη. Στη συνέχεια ψήνουμε για 12-14 λεπτά στους 180οC και το αφήνουμε να κρυώσει.

εύκολο cheesecake
εύκολο cheesecake

Στήσιμο του cheesecake & προετοιμασία

Απλώνουμε πάνω στην κρούστα μας το μείγμα της κρέμας που έχουμε ετοιμάσει με μία σπάτουλα μέχρι να γίνει λείο χωρίς όμως να το πιέσουμε ιδιαίτερα από πάνω. Στη συνέχεια, τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο το τσέρκι μας (για αποφυγή εισροής νερού μέσα) και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε 2 δάχτυλα βραστό νερό μέσα (χρησιμοποιήστε βραστήρα ή μια κατσαρόλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού σας) και το βάζουμε στο φούρνο.

Το Cheesecake λατρεύει το υγρό περιβάλλον. Ο ατμός από το ζεστό νερό θα θερμάνει το cheesecake αργά και ομοιόμορφα, μειώνοντας τον κίνδυνο ρωγμών στην επιφάνεια. Επιπλέον, αυτή η αργή και ομοιόμορφη μέθοδος ψησίματος βοηθά στην αποτροπή της βύθισής του καθώς κρυώνει.

Ψήστε το cheesecake για 55–70 λεπτά ή μέχρι να σφίξει σχεδόν το κέντρο. Αν παρατηρήσετε ότι το cheesecake ροδίζει πολύ γρήγορα από πάνω, περάστε το με αλουμινόχαρτο μέχρι τη μέση του ψησίματος. Όταν τελειώσει, το κέντρο του cheesecake θα κουνηθεί ελαφρώς αν ανακινήσετε απαλά το τηγάνι. Σβήστε το φούρνο και ανοίξτε ελαφρά την πόρτα του φούρνου. Αφήστε το cheesecake να καθίσει στο φούρνο και μέσα στο νερό καθώς κρυώνει για 1 ώρα.

Αφαιρέστε από το φούρνο, βγάλτε το από το ταψί με το νερό και αφήστε το να κρυώσει εντελώς ακάλυπτο σε θερμοκρασία δωματίου. Μια δραστική και ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας δεν είναι ιδανική για το cheesecake — από ζεστό φούρνο σε δροσερό πάγκο — γι’ αυτό με αυτή τη μέθοδο αποτρέπουμε τις ρωγμές που μπορεί να δημιουργηθούν καθώς η θερμοκρασία κατεβαίνει σιγά σιγά. Στη συνέχεια σκεπάζουμε και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή ακόμη καλύτερα και όλη τη νύχτα.

Σερβίρισμα του cheesecake

Βγάζουμε το εύκολο cheesecake μας από το ψυγείο. Χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι για να ξεκολλήσουμε το παγωμένο cheesecake από το χείλος του ταψιού και, στη συνέχεια, αφαιρούμε το τσέρκι μας. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες για το σερβίρισμα. Για «καθαρές» φέτες, σκουπίστε το μαχαίρι και βουτήξτε σε ζεστό νερό ανάμεσα σε κάθε φέτα.

Μπορείτε να προσθέσετε οποιαδήποτε επικάλυψη είναι της αρεσκείας σας ή ακόμη και να το φάτε και σκέτο! Ενδεικτικές γαρνιτούρες θα μπορούσαν να είναι μια μαρμελάδα από κάποιο φρούτο ή σαντιγί ακόμη και σιρόπι καραμέλας.

Το εύκολο cheesecake μας φυλάσσεται σκεπασμένο έως και 5 ημέρες στο ψυγείο.

Για περισσότερες συνταγές μπορείτε να περιηγηθείτε στο blog μας. Και φυσικά, για οποιαδήποτε γλυκιά δημιουργία σας μπορείτε να δείτε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής μας, τις ζαχαρόπαστες, ακόμη και τα κουτιά συσκευασίας για μεταφορά. Τα πάντα, στο The Cakery by Jeny.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *