Η Ιστορία του Red Velvet

09/02/2021

Η ιστορία της τούρτας ξεκίνησε το 13ο αιώνα. Εκατοντάδες χρόνια πριν, το κέικ θεωρούνταν ένα γλυκό είδος ψωμιού. Πολλές φορές, συνήθιζαν να βάζουν αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στις συνταγές τους, που είχε ως αποτέλεσμα τα γλυκά αυτά να είναι συμπαγή και τραχιά.

Περίπου 500 χρόνια πέρασαν ώσπου οι ζαχαροπλάστες αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στην εμφάνιση των γλυκών τους. Με αρκετή προσπάθεια, μπόρεσαν να κάνουν τους κόκκους από το αλεύρι μικρότερους με αποτέλεσμα τα γλυκά να είναι πιο αφράτα και πιο νόστιμα. Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του red velvet; Υπάρχουν ποικίλες θεωρίες για την προέλευση αυτού του διάσημου γλυκού.

Πως ξεκίνησε η ιστορία του red velvet;

Για να μάθεις την ιστορία του red velvet, πρέπει να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο. Συγκεκριμένα στην βικτοριανή εποχή. Γύρω στα 1800 αρχίζαν οι ζαχαροπλάστες να χρησιμοποιούν κακάο στις συνταγές τους για να δημιουργήσουν πιο εκλεπτυσμένα γλυκά.

Αποκαλούσαν αυτά τα γλυκά βελούδο (velvet) για να μπορούν να τα σερβίρουν σε πάρτυ πλουσίων. Η χρήση της λέξης βελούδο έδινε την εντύπωση στους καλεσμένους ότι το γλυκό θα έχει μια απαλή και λεία υφή. Το κακάο βοηθάει να κάνει το αλεύρι λιγότερο τραχύ και συνεπώς δίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα που θυμίζει την υφή του βελούδου.

Φήμες λένε ότι το κόκκινο χρώμα του γλυκού προέρχεται από μια χημική αλληλεπίδραση. Μεταξύ του κακάο και ένα οξύ. Αυτό είναι που δίνει αυτό το κόκκινο χρώμα στο κέικ. Το οργανικό κακάο διαθέτει πολλά φυσικά οξέα που ταιριάζουν απόλυτα με την μαγειρική σόδα και το γάλα βουτύρου.

Γύρω στα 1900 οι συνταγές με κακάο άρχισαν να εξαπλώνονται στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Υπήρχε πληθώρα από συνταγές με κακάο που πολύ συχνά χαρακτηριζόντουσαν ως “velvet cakes”. Το 1943 ήταν η πρώτη επίσημη φορά όπου η ονομασία red velvet εμφανίστηκε σε ένα γνωστό βιβλίο μαγειρικής “The Joy of cooking” ένα βιβλίο της Irma S. Rombauer.

Η ιστορία του Red velvet από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου, οι στρατιώτες και οι απλοί άνθρωποι έπρεπε να μεριδοποιήσουν τα φαγητά και άλλες προμήθειες.  Μέρος των προμηθειών ήταν προϊόντα όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ζαχαροπλάστες να χρησιμοποιούν χυμό από παντζάρι στα κέικ τους.

Αυτές οι συνταγές υπάρχουν μέχρι και σήμερα και το παντζάρι όχι μόνο χαρίζει αυτό το πολύ όμορφο κόκκινο χρώμα αλλά κάνει το κέικ πιο αφράτο και λιγότερο στεγνό. Το κόκκινο χρώμα είναι αυτό που κάνει αυτό το γλυκό να ξεχωρίζει και να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός που ευθύνεται για την ονομασία και την δημιουργία αυτού του ιδιαίτερου γλυκού; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Υπάρχουν πολλές θεωρίες μεταξύ μιας εταιρίας που πουλούσε βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής και ένα ξενοδοχείο στο οποίο «γεννήθηκε» το red velvet..

To Red velvet σήμερα

Εάν βρίσκεσαι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ή σκοπεύεις να ταξιδέψεις προς τα εκεί, υπάρχει ένα μέρος που μπορείς να δοκιμάσεις την τούρτα Red Velvet. Και να γευτείς αυτή τη βελούδινη γεύση που ομολογουμένως είναι διαφορετική από τα απλά παντεσπάνια και θα σου μείνει αξέχαστη.

Δοκίμασέ τη ως naked cake ή ως γέμιση σε μία τούρτα με επικάλυψη ζαχαρόπαστας και κράτα τη δυνατή ανάμνηση της γεύσης που θα σου αφήσει μέχρι την επόμενη φορά. Αναρωτιέσαι ακόμη πού; Μα φυσικά στο The Cakery by Jeny. Ζήσε την ιστορία του red velvet με λίγα μόνο κλικ! Ακόμη να το δοκιμάσεις;

Πηγή