Ένα υγιεινό καλοκαιρινό επιδόρπιο

19/07/2022

Ήρθε άλλο ένα καλοκαίρι και όλοι ψάχνουμε μια δροσερή και συνάμα γευστική γλυκιά απόλαυση. Το μυαλό όλων μας πηγαίνει απευθείας στο παγωτό. Σήμερα όμως θα ήθελα να σας προτείνω δύο εύκολες παραλλαγές για ένα καλοκαιρινό δροσιστικό επιδόρπιο που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι σας και να έχει λιγότερες θερμίδες από ένα πύραυλο 😉

Καλοκαιρινό επιδόρπιο #1: Ατομική τάρτα καρπουζιού

Αυτές οι εύκολες και γρήγορες τάρτες είναι όμορφες στην όψη για δροσίζουν και ευχαριστούν τους καλεσμένους σας με σίγουρη επιτυχία.

Θα χρειαστούμε έτοιμες τάρτες (εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας με ζύμη για τάρτα, παρόλα αυτά για ευκολία προτείνονται οι έτοιμες του εμπορίου) σε όποιο μέγεθος σας βολεύει. Συνήθως για τέτοιες περιπτώσεις επιλέγω τάρτες διαμέτρου 7,5cm που είναι ιδανικές για ένα ατομικό γλυκό.

Γεμίζουμε το κάθε μας ταρτάκι με κρέμα ζαχαροπλαστικής, και από πάνω βάζουμε ένα βουναλάκι σαντιγί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε πάνω μια γενναία ποσότητα από ψιλοκομμένο καρπούζι καθώς και φύλλα ψημένου αμυγδάλου. Αφήνουμε καμιά ωρίτσα στο ψυγείο να δέσουν όλα μαζί και έτοιμο το γλυκό μας!

Εννοείται πως μπορείτε αντί για το καρπούζι να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής και φυσικά της αρεσκείας σας. Θα πρότεινα είτε κάποιο ροδάκινο είτε και πεπονάκι για αντίστοιχα αποτελέσματα..

τάρτα με φρούτα
υγιεινό καλοκαιρινό επιδόρπιο

Καλοκαιρινό επιδόρπιο #2: Τάρτα φρούτων

Σε αυτή την παραλλαγή θα σας πρότεινα μία μεγάλη τάρτα για να την κόψετε σε κομμάτια και να τη σερβίρετε. Ως βάση για το καλοκαιρινό επιδόρπιο μπορείτε να πάρετε όπως και στην πάνω συνταγή μια έτοιμη τάρτα 20-25cm διαμέτρου. Βέβαια, στη συγκεκριμένη εκτέλεση – προσωπικά – θα μου άρεσε μια βάση μπισκότου, που είναι και πιο κοντά στις ελληνικές μας γεύσεις. Μπορείτε να πάρετε ένα 22άρι στρόγγυλο ταψάκι και να ψήσετε ζύμη μπισκότου με γυρισμένες άκρες ώστε να δώσει την αίσθηση της τάρτας αλλά και το φυσικό σύνορο για τη γέμιση που θα μπει στη συνέχεια. Αναλόγως με τη συνταγή μπισκότου που θα χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστεί 20 με 25 λεπτά ψήσιμο και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει.

Για τη γέμιση κρέμας τυριού θα χρειαστεί να χτυπήσουμε σε ένα μπολ 50g βούτυρο (προτιμήστε το ανάλατο) με 350g κρέμας τυριού. Όταν το μείγμα μας γίνει ένα σώμα, προσθέτουμε 100g άχνη ζάχαρη με μία βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν το μείγμα μας γίνει μια ενιαία κρέμα το απλώνουμε πάνω στη φόρμα μπισκότου που φτιάξαμε. Η κρέμα μας θα πρέπει να έχει μια βελούδινη υφή και την τοποθετούμε σε μία παχιά στρώση ώστε να γεμίζει το στόμα σε κάθε μπουκιά.

Από πάνω μπορούμε να τοποθετήσουμε σε διάφορα σχέδια και χρώματα ψιλοκομμένα φρούτα. Στην παρακάτω φωτογραφία υπάρχει μια στρώση από φράουλες, ψιλοκομμένα ακτινίδια και από πάνω διάχυτα blueberries. Φυσικά οι επιλογές πολλές και η ελληνική αγροτική παραγωγή πλούσια ώστε να βρείτε φρούτα της αρεσκείας σας. Ενδεικτικά αναφέρω μπανάνες, ροδάκινα, μανταρίνια, καρπούζι κ.α.

Όταν καταλήξετε στο στολισμό της τάρτας σας, την αφήνετε τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια μπορείτε να σερβίρετε στους καλεσμένους.

Tip: Προσοχή μην παραψήσετε τη βάση του μπισκότου μιας και θα θρυμματίζεται όταν πάτε να το κόψετε. Ψήστε το τόσο όσο να ροδίσει χωρίς να έχει ωμά σημεία και θα πάρει την υγρασία και από τη γέμιση καθώς είναι στο ψυγείο σας. Το δροσιστικό καλοκαιρινό επιδόρπιο σας, είναι έτοιμο!

Πηγή 1 | Πηγή 2

τάρτα με φρούτα φράουλα και ακτινίδιο
τάρτα ως καλοκαιρινό επιδόρπιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *