Κρέμα Καραμελέ Χωρίς Ψήσιμο σε 50′

19/11/2021

Μια απλή συνταγή για κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο με μεταξένια, κρεμώδη υφή πλούσια σε αρώματα. Δοκιμάστε αυτή τη δημοφιλή Ιαπωνική συνταγή που ονομάζεται Japanese Purin プリン και απολαύστε τη με τους φίλους σας!

Κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο ή η Γιαπωνέζικη Purin

Είναι ένα επιδόρπιο κρέμας με μια στρώση μαλακής καραμέλας από πάνω. Όπως το απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να ονομάσετε αυτό το επιδόρπιο πουτίγκα, κρέμα καραμέλας, κ.α.

Κανονικά η κρέμα, το μείγμα ζάχαρης, αυγών και γάλακτος (και μερικές φορές η παχύρρευστη κρέμα), ψήνεται στο φούρνο σε μπεν μαρί πριν κρυώσει.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι:

Yaki Purin (焼きプリン) – κρέμα μαγειρεμένη στο φούρνο.

Mushi Purn (蒸しプリン) – η κρέμα μαγειρεύεται σε εστίες μαγειρέματος σε ατμομάγειρα ή σε μπεν μαρί σε κατσαρόλα ή τηγάνι. Αυτός θα είναι και ο τρόπος που θα ακολουθήσουμε στην παρακάτω συνταγή.

Purin (プリン) – η κρέμα σκληραίνει με ζελατίνη.

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι το ιαπωνικό Purin αποκαλείται μερικές φορές «πουτίγκα κρέμας» (カスタードプリン) στην Ιαπωνία, ειδικά όταν δίνεται έμφαση στο συστατικό κρέμας.

Το ιαπωνικό “Purin” είναι όλα φτιαγμένο με ζελατίνη. Δεν ψήνεται ούτε στον ατμό. Γι΄αυτό και είναι γνωστή και ως κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο! Η κύρια διαφορά από την κλασική κρεμ καραμελέ είναι η υφή. Η υφή του Purin που φτιάχνεται με ζελατίνη είναι παρόμοια με τα επιδόρπια ζελατίνης όπως η πανακότα ή το γαλλικό επιδόρπιο Βαυαρική κρέμα. Είναι μεταξένιο λείο και ελαφρώς σφιχτό, με απαλή ταλάντευση. Το καλύτερο μέρος της πουτίγκας κρέμας με ζελατίνη είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε τη μεταξένια υφή της πανακότα με πλούσιες γεύσεις κρέμας, όπως και η κανονική κρέμα καραμελέ.

Μπορεί να είναι μια απλή συνταγή, αλλά απαιτούνται κάποιες τεχνικές για τα παρακάτω σημαντικά βήματα της συνταγής.

  • Η σάλτσα καραμέλας πρέπει να έχει τη σωστή σύσταση, ώστε όταν αναποδογυρίζετε το μπολάκι, η σάλτσα καραμέλας να χύνεται όμορφα πάνω από το.
  • Η ζελατίνη πρέπει να ανθίσει σωστά για να βγει τέλεια η υφή του purin.
  • Το μείγμα κρέμας πρέπει να μαγειρευτεί στη σωστή θερμοκρασία πριν κρυώσει.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι χρειάζεστε για μια πεντανόστιμη κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο.

Συστατικά για την κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο

Συνολικός χρόνος παρασκευής: 50 λεπτά

Πριν ξεκινήσετε τη συνταγή σας συγκεντρώστε όλα τα υλικά.

Θα χρειαστείτε επίσης 8 μπολάκια των 120 ml (ή ακόμη και φλιτζανάκια).

 

Για την καραμέλα

140g ζάχαρη

30ml νερό

30ml βραστό νερό

 

Για την κρέμα

4 φύλλα ζελατίνης

60ml νερό

4 μεγάλους κρόκους αυγών

80g ζάχαρη

400ml πλήρες γάλα

120ml κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Παρασκευή καραμέλας

  1. Ετοιμάστε βραστό νερό (θα χρειαστείτε μόνο 2 κουταλιές της σούπας) και μια κρύα υγρή πετσέτα.
  2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακινήστε απαλά την κατσαρόλα για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η ζάχαρη και μην την ακουμπήσετε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ροδίζει. Στριφογυρίζουμε απαλά και κουνάμε το κατσαρολάκι μας για να διανεμηθεί το μείγμα ώστε να έχει ομοιόμορφο χρώμα μέχρι να γίνει κεχριμπαρένιο (σαν πιο σκούρο μελί), περίπου για 6 λεπτά.
  3. Αφαιρέστε αμέσως από τη φωτιά σε μια κρύα υγρή πετσέτα και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας βραστό νερό. Να είστε προσεκτικοί καθώς ρίχνετε το νερό μιας και θα αντιδράσει αρκετά με την καραμέλα. Ανακατεύουμε την κατσαρόλα. Αυτό θα αραιώσει ελαφρώς τη σάλτσα καραμέλας και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει πολύ πηχτή στα μπολ μας.
  4. Βουτάμε για λίγο τα μπολάκια μας σε ζεστό νερό να ζεσταθούν. Αυτό θα αποτρέψει τη στερεοποίηση της καραμέλας (απλώς τινάξτε το υπερβολικό νερό και δεν χρειάζεται να τα στεγνώσετε).
  5. Όσο η καραμέλα είναι ακόμα ζεστή, μοιράστε την καραμέλα ομοιόμορφα στα 8 μπολάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη και αφήνουμε την καραμέλα να πήξει φυσικά (γι’ αυτό η καραμέλα δεν θα ανακατευτεί αργότερα με το μείγμα κρέμας).

Παρασκευή κρέμας

  1. Σε ένα μικρό μπολ, κόψτε 4 φύλλα ζελατίνης σε λεπτές λωρίδες (περίπου 1,5 cm). Προσθέστε ¼ φλιτζάνι (60 ml) κρύο νερό και αφήστε στην άκρη για 5-6 λεπτά μέχρι να «ανθίσει» η ζελατίνη (να διογκωθεί).
  2. Μόλις ανθίσουν τα φύλλα ζελατίνης, βάλτε λίγο νερό (2 δάχτυλα) να σιγοβράσει και τοποθετήστε το μπολ με το μείγμα ζελατίνης πάνω από την κατσαρόλα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το άνοιγμα της κατσαρόλας. Ο ατμός θα ζεστάνει αμέσως το γυάλινο μπολ και θα αρχίσει να διαλύει τη ζελατίνη. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Αν με κάποιο τρόπο καταλήξετε να κάνετε πολύ χρόνο για να κάνετε την παρακάτω διαδικασία και η ζελατίνη έχει στερεοποιηθεί, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρεμώδη.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 200 ml (περίπου 1 φλιτζάνι) γάλα (κρατήστε το υπόλοιπο για αργότερα) σε μέτρια φωτιά μέχρι το γάλα να είναι ζεστό στην αφή.
  5. Προσθέστε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Ρίξτε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς (να προσέχετε την κατσαρόλα ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ, διαφορετικά το μείγμα θα κάψει στον πάτο), μέχρι το μείγμα να καλύψει μια κουτάλα με μια λεπτή μεμβράνη ή να αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στις άκρες του ή φτάνει στους 70°C.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Στραγγίστε το μείγμα με ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα σε ένα καθαρό μπολ.
  9. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα (200 ml), την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και χτυπήστε όλα μαζί. Τα προσθέτουμε στο τέλος για να κρυώσει το μείγμα.
  10. Μοιράζουμε την κρέμα στα 8 μπολάκια μας. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για μια νύχτα ή έως και 3 ημέρες. Η καραμέλα στο κάτω μέρος θα γίνει πιο λεπτή αφού η υγρασία από την κρέμα μεταφερθεί στην καραμέλα.
  11. Για να σερβίρετε την κρέμα καραμελέ χωρίς ψήσιμο, περάστε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα γύρω από την άκρη κάθε μπολάκι για να χαλαρώσει η κρέμα. Αναποδογυρίστε γρήγορα κάθε κρέμα σε ένα πιάτο. Εάν δεν απελευθερωθεί αμέσως, ανακινήστε απαλά το μπολάκι μερικές φορές για να το βοηθήσετε.

Διατηρείται στο ψυγείο για έως και 2-3 ημέρες.

Για περισσότερες γλυκιές ιδέες και είδη ζαχαροπλαστικής μείνετε συντονισμένοι στο site μας. Σας προσφέρουμε μοναδικά προϊόντα βρώσιμα και μη για να δημιουργήσετε τα πιο γλυκά σας όνειρα.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το βίντεο με τα βήματα καθώς και το πρωτότυπο άρθρο για την παραπάνω συνταγή στους αντίστοιχους συνδέσμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *