Στην τελευταία μου επίσκεψη στο super market βρήκα κάτι υπέροχα λεμόνια και επειδή συνήθως σκέφτομαι συνεχώς τις γλυκιές δημιουργίες που μπορούν να γίνουν σχεδόν από οτιδήποτε, θυμήθηκα την ύπαρξη της Lemon Curd. Γέμισα μια σακούλα λεμόνια και έτρεξα σπίτι να ψάξω συνταγές και ιδέες τις οποίες και θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα..
Παραλλαγές της lemon curd
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν 2 είδη από Lemon Curd. Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο και την ποσότητα που προσθέτουμε το βούτυρο. Κατά τα άλλα η συνταγή μας παραμένει ίδια..
Η λαμπερή lemon curd είναι και η πιο «παραδοσιακή» με την απαλή της υφή. Η κρεμώδης εκδοχή της lemon curd είναι απλώς πολύ κρεμώδης – κάτι που προσωπικά μου αρέσει περισσότερο ως υφή στο συγκεκριμένο γλυκό.
Ξεκινώντας, θα χρειαστούμε ξύσμα από 2 λεμόνια σε ένα μπολ και 300g χυμό λεμονιού. Αν και δεν μου αρέσει να στύβω, προτιμώ το χυμό λεμονιού από τα φρέσκα λεμόνια. Ωστόσο, και με κάποιον έτοιμο χυμό θα κάνετε την ίδια περίπου δουλεία!
Σε ένα δεύτερο μπολ θα χρειαστώ 6 ολόκληρα αυγά και 6 κρόκους αυγών. Στις συνταγές που κυκλοφορούν θα βρείτε να χρησιμοποιούν και σκέτους κρόκους αυγών μα θεωρώ πως ο συνδυασμός τους δίνει καλύτερη υφή στο τελικό μας αποτέλεσμα.
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω 300g κρυσταλλική ζάχαρη και τα αυγά μου και ανακατεύω καλά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτω και το χυμό με το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζω το ανακάτεμα έως ότου πάρει θερμοκρασία ομοιόμορφα και να αρχίζει να βράζει. Μόλις γίνει αυτό, το απομακρύνω από τη φωτιά και το περνάω από ένα ψιλό σινουά ώστε να πετύχω την απαλή υφή που επιθυμώ. Μέχρι αυτό το σημείο, η συνταγή μας είναι ίδια και στις δύο παραλλαγές.
Για τη λαμπερή lemon curd: Όσο είναι ζεστό το μείγμα μου που έχει περάσει από το σινουά, ρίχνω μέσα 120g βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια το σκεπάζω και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει. Και.. έτοιμο!
Για την κρεμώδη lemon curd: Αφήνω το μείγμα μου να φτάσει σε θερμοκρασία σώματος και ρίχνω μέσα 350g βούτυρο το οποίο επίσης είναι σε θερμοκρασία δωματίου (επειδή χειμωνιάζει, να διευκρινίσω ότι πρέπει να είναι αρκετά μαλακό). Παίρνω ένα μπλέντερ χειρός και χτυπάω το μείγμα μου μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάστε το μείγμα σας και αφήστε το τουλάχιστον 5 ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει και να πιάσει αυτή την κρεμώδη υφή που επιθυμούμε. (προτιμώ να το κάνω από βραδύς ώστε να το σερβίρω πρωί ή μεσημέρι της επόμενης ημέρας). Και.. έτοιμο!
Αλλά, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φαγωθεί μια lemon curd;
Πρακτικά δεν υπάρχει «καλύτερος» αλλά πιο αγαπημένος τρόπος ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες που μπορείτε να πάρετε για το καλύτερο σερβίρισμα της Lemon Curd.
- Ταρτάκι lemon curd. Πάρτε ταρτάκια ή ακόμη κι αν θέλετε φτιάξτε τα εσείς και γεμίστε τα με το μείγμα σας.
- Σε ένα βαζάκι. Απλώς προσθέστε το μείγμα σας σε ένα βαζάκι, ποτηράκι ή ό,τι άλλο και απολαύστε το. Ιδανικό και για βάπτιση.
- Ως κρέμα πάνω από παγωτό βανίλια και όχι μόνο.
- Ως μαρμελάδα πάνω σε ψωμί (προτιμήστε κάποιο γλυκό ψωμί όπως το brioche)
- Ως κρέμα στο cheesecake σας
Σε ό,τι κι αν επιλέξετε, προτιμήστε τουλάχιστον για τη λαμπερή lemon curd τη χρήση σακουλών κορνέ για καλύτερη διαχείριση του μείγματός σας. Και εάν χρειάζεστε είδη ζαχαροπλαστικής για οποιαδήποτε δημιουργία σας, το The Cakery by Jeny είναι εδώ!
Μην περιορίζετε όμως τη φαντασίας σας! Δοκιμάστε να σερβίρετε την lemon curd που φτιάξατε με ό,τι σας φαίνεται νόστιμο και γράψτε μας στα σχόλια τις ιδέες σας.