Μέγεθος Τούρτας. Μια «πονεμένη» ιστορία. Επιλογή και Συσκευασία

16/06/2021

Η ιστορία με το μέγεθος τούρτας είναι τις περισσότερες φορές ένας γρίφος. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να υπολογίζουμε τις τούρτες με το κιλό. Ίσως γιατί παλαιότερα ήταν το εύκολο μιας και δεν υπήρχε η έννοια της διακόσμησης και συνεπώς του έξτρα βάρους. Βιωματικά λοιπόν, γνωρίζαμε όλοι μας πως 1kg τούρτα είναι η μικρή για λίγους φίλους. Τούρτα 2kg ήταν μια οικογενειακή για μία συγκέντρωση/ένα τραπέζι και πάει λέγοντας.. (κάτι σαν πίτσα..)

Πως θα πρέπει να μετράμε το μέγεθος τούρτας

Εάν θέλουμε να «ενηλικιωθούμε» στη ζαχαροπλαστική και να ακολουθήσουμε την παγκόσμια τάση, αυτό που συμβαίνει είναι να μετράμε τις τούρτες με το κομμάτι. Δηλαδή με το σύνολο ανθρώπων που θα σερβιριστούν από αυτή. Αυτό συμβαίνει διότι, στη ζωή μας έχουν μπει οι καλλιτεχνικές τούρτες – ιδίως οι τούρτες με ζαχαρόπαστα – οι οποίες μπορούν να έχουν διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και κυρίως διακόσμηση. Αυτό ενδέχεται να επιβαρύνει αρκετά το συνολικό βάρος της τούρτας.

Ένα τραβηγμένο παράδειγμα είναι μια τούρτα 1kg όταν είναι naked και με πολλούς ήρωες ζαχαρόπαστας επάνω ως διακόσμηση. Αυτή καταλήγει πάνω από 2kg στη ζυγαριά ως τελικό αποτέλεσμα χωρίς προφανώς να σερβίρει περισσότερα άτομα…

Έτσι λοιπόν, δημιουργήσαμε για εσάς αυτόν τον χρήσιμο οδηγό που μπορεί να σας κατευθύνει στην επιλογή σας για το μέγεθος τούρτας που χρειάζεστε. Υπάρχει μια αναλογία που βιβλιογραφικά αναφέρεται στο ότι κάθε κομμάτι τούρτας υπολογίζεται ως 100g καθαρού προϊόντος. Αλλά πάντοτε μετρώντας το naked προϊόν. Σε ό,τι αφορά τις γαμήλιες τούρτες – και πάλι βιβλιογραφικά – η μερίδα υπολογίζεται στα 50g καθαρού προϊόντος γι’ αυτό όπως θα δείτε στα ίδια μεγέθη υπάρχουν διπλάσια κομμάτια.

Να αναφέρουμε εδώ ότι οι συγκεκριμένες μερίδες αφορούν μια κλασική τούρτα 7,5cm ύψους που συνήθως είναι 3 στρώσεις παντεσπάνι και 2 στρώσεις κρέμα.

Για τις πιο ψηλές τούρτες που είναι στη μόδα, οι μερίδες προκύπτουν ανάλογα. Για παράδειγμα μια ψηλή τούρτα 15cm είναι διπλάσια από την 7,5cm συνεπώς οι μερίδες είναι επί 2 στην ίδια διάμετρο ή ακτίνα.

Η επόμενη απορία βέβαια είναι πώς προκύπτουν τόσα κομμάτια από ένα τέτοιο σχήμα. Παρακάτω σας παραθέτουμε ένα χρήσιμο οδηγό με το μέγιστο αριθμό κομματιών ανά μέγεθος που θα μπορούσε να προκύψει από κάθε διάσταση τούρτας.

Και αν διαλέξω πρώτα σχέδιο τούρτας;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αν ξεκινήσετε με το σχέδιο της αρεσκείας σας αντί για το μέγεθος τούρτας. Πρέπει να γίνει η προσαρμογή του στα άτομα που επιθυμείτε να σερβίρετε και να δείτε εάν μπορεί να κατασκευαστεί στις κατάλληλες διαστάσεις. Αν όχι, τότε είτε αλλάζετε/προσαρμόζετε το σχέδιο της επιλογής σας είτε δημιουργείτε το πιο κοντινό σε εσάς μέγεθος που μπορεί να το αποτυπώσει σωστά! Άλλωστε όπως και να το κάνουμε… τούρτα είναι, θα φαγωθεί!!

Tip: στα πολυόροφα σχέδια, υπάρχει η επιλογή για ψεύτικους ορόφους (όροφος από φελιζόλ) που θα σας δώσουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε οπτικά αλλά και τη δυνατότητα να σερβίρετε όσους εσείς επιθυμείτε.

Επιλογή δίσκου τούρτας

Για τη δημιουργία της τούρτας μας θα χρειαστούμε σίγουρα την βάση της και αυτή δεν είναι άλλη από ένα σταθερό δίσκο που μπορεί να τοποθετηθεί. Οι δίσκοι πάχους 3mm είναι οι πλέον κατάλληλοι για να σηκώσουν τούρτες έως και 5-6kg απροβλημάτιστα. Αυτοί χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή του πεπιεσμένου χαρτονιού που διαθέτουν. Πρακτικά, η πλειοψηφία των τουρτών, ακόμη και των πολυόροφων μέχρι 3 ορόφους, τοποθετείται άνετα σε ένα τέτοιο δίσκο.

Ο δίσκος πάντοτε πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερος από την τούρτα μας και όχι ακριβώς γιατί δεν θα μπορούμε καν να την πιάσουμε όταν ολοκληρωθεί. Συνεπώς για μια τούρτα με 25cm παντεσπάνι θα χρειαστούμε ένα 30cm δίσκο για τοποθέτηση κ.ο.κ.

Επιλογή κουτιού μεταφοράς τούρτας

Αφού ολοκληρωθεί η τούρτα μας, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί μεταφορά. Κι εδώ όμως υπάρχουν διάφορες επιλογές για να επιλέξετε. Τα λευκά – κλασσικά – χάρτινα κουτιά ζαχαρόπαστας που υπάρχουν, σας δίνουν έναν άνετο χώρο για να φιλοξενήσετε την τούρτα που έχετε φτιάξει. Με αρχικό ύψος 15cm καλύπτουν άνετα τις μονοόροφες και οριακά τις διόροφες δημιουργίες σας. Για μεγαλύτερη ευελιξία μπορείτε να προμηθευτείτε και προεκτάσεις που σας δίνουν τελικό ύψος 33cm ή και 45cm! Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα νέα κουτιά που είναι η τελευταία λέξη της μόδας, αυτά με το παράθυρο! Κουτιά που σε αφήνουν να δεις το περιεχόμενο της τούρτας και να καταπλήξεις και φυσικά να επιτρέψουν στους υπόλοιπους κλεφτές ματιές πριν την αποκάλυψη!

Βέβαια, όπως αναφέραμε και κατά τη διάρκεια του άρθρου μας, τόσο τα μεγέθη όσο και τα κομμάτια κλπ είναι βιβλιογραφικά και ένας «οδικός χάρτης» σωστής κατασκευής μιας τούρτας. Κανείς δεν μπορεί όμως να μας αφαιρέσει την όρεξη για μεγαλύτερες μερίδες ή και περισσότερα κομμάτια για γείτονες, φίλους κλπ! Συνεπώς, μαγειρέψτε με την καρδιά σας και φτιάξτε χαρούμενες δημιουργίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *