Ψάχνοντας στο internet – το πρώτο σαββατοκύριακο που έτυχε να είμαι χωρίς υποχρεώσεις – να βρω ιδέες για τη νέα σεζόν που έρχεται έπεσα πάνω σε μια συνταγή με κάστανο που έχω δει τελευταία να κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας!
Ονομάζεται Mont Blanc και είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό με κάστανο. Το Mont Blanc του (ή Mont-Blanc μαρέγκας, στα ιταλικά, Monte Bianco) είναι ένα επιδόρπιο από βελούδινη κρέμα κάστανο συνδυασμένη με μαρέγκα και βάση τάρτας. Δημιουργήθηκε στο Πιεμόντε του 19ου αιώνα, στην Ιταλία. Το όνομα προέρχεται από το Mont Blanc, καθώς το πιάτο μοιάζει με χιονισμένο βουνό.
Τα μυστικά για το τέλειο γλυκό με κάστανο
Είναι ένα γλυκό που έχει κάποια προετοιμασία αλλά θεωρώ πως αν το εκτελέσετε σωστά, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Το σίγουρο είναι ότι θα κρατήσετε απασχολημένο το φούρνο σας για κάποιες ώρες..
Ξεκινάμε με την προετοιμασία για τα κάστανα. Παίρνουμε ένα κιλό κάστανα (για φρέσκα κάστανα θα πρέπει να περιμένουμε κάνα μήνα εδώ στην Ελλάδα για να βγει η καινούργια σοδιά) και τα χαράσσουμε σταυρωτά και από τις δύο μεριές. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30’. Αφού ψηθούν, τα ξεφλουδίζουμε με τα χέρια ή με μια πετσέτα για να κρατήσουμε την ψύχα την οποία και βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Στο ίδιο κατσαρολάκι βάζουμε 750ml νερό, 60g ζάχαρη καθώς και 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας και βράζουμε μέχρι να γίνουν ένα σώμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα μας μαζί με άλλα 750ml νερό σε ένα multi (μίξερ) για να πολτοποιήσει τα κομμάτια. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός με λίγη υπομονή.. Περνάμε το μείγμα μας από ψιλό σουρωτήρι σινουά για να φύγουν τα σβολάκια και να μείνει μια βελούδινη κρέμα. Άλλωστε αυτή είναι και ο πρωταγωνιστής του γλυκού μας. Τέλος, βάζω την κρέμα σε ένα κορνέ με 3άρα μύτη κατά προτίμηση ώστε να είναι έτοιμο για το σερβίρισμα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη μαρέγκα μας, χτυπάμε 2 ασπράδια αυγού και μόλις αρχίσει να κάνει αφρούς βάζουμε 125g ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε ένα ταψί πάνω σε μία αντικολλητική επιφάνεια (χαρτί κλπ) δημιουργώ τη μαρέγκα μου σε τριπλογυριστή τουλάχιστον μορφή μιας και το τελικό μας αποτέλεσμα θέλουμε να μοιάζει με «βουνό» και ψήνω στους 90οC για 60’.
Τελειώνοντας, παίρνω ένα φύλλο κρούστας και κόβω στρόγγυλα κομμάτια για να δημιουργήσω το «πιατάκι του βουνού» που θα στηθεί η μαρέγκα. Ψήνω και αυτά για 30’ στους 180οC. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε βάση τάρτας και να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, αρκεί η βάση της μαρέγκας σας να χωράει μέσα στο ταρτάκι σας.
Ήρθε η ώρα της σύνθεσης για το γλυκό με κάστανο! Τοποθετώ το ψημένο φύλλο κρούστας στη βάση και τοποθετώ το βουνό μαρέγκας από πάνω. Δημιουργώ μία στρώση σαντιγί γύρω από τη μαρέγκα και στη συνέχεια παίρνω το κορνέ με την κρέμα φουντουκιού και γυρνάω από τη βάση ως την κορυφή της επικαλυμμένης μαρέγκας. Πριν το σερβίρισμα, χιονίζω το βουνό μου με ζάχαρη άχνη και έτοιμο!
Και εάν δεν είστε λάτρεις του κάστανου, στο site μας μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από τούρτες για κάθε περίσταση! Για παράδειγμα, εδώ μπορείτε να παραγγείλετε τούρτες γενεθλίων για κορίτσια, τούρτες γενεθλίων για αγόρια και πολλά ακόμη! Ανακαλύψτε τη συλλογή μας, παραγγείλτε την τούρτα που επιθυμείτε και τα υπόλοιπα αφήστε τα πάνω μας.