Θα ήθελες να φτιάξεις ένα σπιτικό μπισκοτόσπιτο; Μπες μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων με αυτό το διασκεδαστικό και εποχιακό οικογενειακό πρότζεκτ.
Το να φτιάξεις ένα τέτοιο σπιτάκι δεν είναι σίγουρα πολύ εύκολο αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα μοναδικό. Ο χρόνος που θα περάσεις με τους δικούς σου για να κάνεις αυτή την κατασκευή είναι πραγματικά ανεκτίμητος! Σύλλεξε τα απαραίτητα υλικά και είδη ζαχαροπλαστικής κι ετοιμάσου να δημιουργήσεις!
Μπισκοτόσπιτο – Υλικά Συνταγής
Ακολουθούν οι οδηγίες με τις οποίες μπορείς και εσύ να κάνεις τα μπισκοτένια σου όνειρα πραγματικότητα.
Για τα μπισκότα:
Υλικά:
- 6 κούπες (828 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 4 κτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 4 κτ. γλ. κανέλα
- 1/2 κτ. γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1/2 κτ. γλ. αλάτι
- 12 κτ. σούπας βούτυρο, μαλακωμένο
- 1 1/2 κούπες (284 γρ.) μαύρη ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κούπα μελάσα
- 1 κτ. σούπας νερό
Οδηγίες για τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Μόλις αναμειχτούν τα υλικά, αφήστε το στην άκρη.
- Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, χτυπήστε με το φτερό το βούτυρο με την μαύρη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε τα αυγά, τη μελάσα και το νερό και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθουν τα υλικά.
- Αναμείξτε το μισό μείγμα με το αλεύρι με το υγρό μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
- Βγάλτε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την με τα χέρια σας 4-5 φορές, ώσπου η ζύμη να είναι λεία και καλά ομογενοποιημένη. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή προσθέστε λίγο αλεύρι.
- Χωρίστε το ζυμάρι στα δύο και καλύψτε τα με μεμβράνη. Έπειτα βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να ξεκουραστούν.
Το ζυμάρι αντέχει για έως και 3 μέρες. Βγάλτε το ζυμάρι για 10 λεπτά για να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε.
Σχέδια:
Όσο αναφορά τα σχέδια, δημιουργήστε πατρόν για να μπορέσετε να έχετε τις σωστές αναλογίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί ή και χαρτόνι για να κόψετε το ζυμάρι σας.
Ακολουθούν ενδεικτικές διαστάσεις για να φτιάξετε το μπισκοτόσπιτο σας.
Σκεπή (2): 16,5Χ18εκ
Πλευρές(2): 8Χ13εκ
Καμινάδα:
- 5Χ8εκ
- 5Χ3εκ
- (2) 2.5Χ7 και 3.5εκ
Μπισκοτόσπιτο: 14Χ8Χ19εκ
Προετοιμασία μπισκότων:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180˚C και τοποθετήστε τη σχάρα στη μέση.
- Απλώστε στην επιφάνεια εργασίας σας αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίστε το με λίγο αλεύρι.
- Με ένα πλάστη ανοίξτε ένα ένα τα κομμάτια από τη ζύμη μέχρι να έχει πάχος περίπου 0,5 εκ.
- Πασπαλίστε λίγο αλεύρι και στην επιφάνεια της ζύμης και σιγουρευτείτε ότι δεν κολλάει καθώς την ανοίγετε.
- Πασπαλίστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια της ζύμης και τοποθετήστε το πατρόν επάνω. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε προσεκτικά τα σχέδια. Μπορείτε να κόψετε και το αντικολλητικό χαρτί από κάτω για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά στο ταψί. Εάν θέλετε όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια σπάτουλα.
- Μεταφέρετε τα κομμάτια σε ένα λαδωμένο ταψί. Εάν έχει χαλάσει λίγο η φόρμα τους διορθώστε τα και σιγουρευτείτε ότι υπάρχει 2,5 εκ. απόσταση μεταξύ των μπισκότων.
- Σε αυτή την φάση, μπορείτε να κόψετε τα παράθυρα και τις πόρτες, ή μπορείτε να περιμένετε όταν θα βγουν τα μπισκότα από το φούρνο.
Οδηγίες ψησίματος:
- Σε ένα προ θερμασμένο φούρνο ψήνουμε τα μεγάλα μπισκότα για 11-15 λεπτά και τα μικρά για 6-8 λεπτά μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να σκουραίνουν.
- Γυρίστε τα μπισκότα από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα από τις δύο πλευρές.
- Μόλις τα βγάλετε κόψτε τις ατέλειες από τα μπισκότα όσο ακόμα είναι ζεστά.
- Βάλτε τα μπισκότα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Tip: Εάν η ζύμη κολλάει βάλτε παραπάνω αλεύρι στην επιφάνεια της. Εάν είναι πολύ μαλακή βάλτε την στην κατάψυξη για μια ώρα πριν την κόψετε τα σχέδια.
Για το Royal icing:
Σε αυτή τη συνταγή το Royal Icing χρησιμοποιείται τόσο για τη διακόσμηση αλλά και για την συναρμολόγηση στο μπισκοτόσπιτο.
Υλικά:
- 2 ασπράδια μεγάλων αυγών
- 2 2/3 κούπες άχνη ζάχαρη
Προετοιμασία:
- Χτυπήστε σε ένα μπολ τα ασπράδια και τη μισή ζάχαρη.
- Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια για την κατανάλωση ωμών αυγών τότε μπορείτε να ψήσετε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων (30-40 δευτ.) ή σε ένα μπεν μαρί μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 70 ˚C. Αλλά φροντίστε να μην ξεπεράσει τους 80 ˚C. (Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα ασπράδια σε υγρή μορφή ή σε μορφή σκόνης.)
- Προσθέστε την υπόλοιπη άχνη και χτυπήστε με ένα μίξερ, μέχρι να έχει το κάνει το μείγμα σφιχτές κορυφές. Εάν δεν κάνει σφιχτές κορυφές προσθέστε και άλλη ζάχαρη.
- Τοποθετήστε μια υγρή πετσέτα πάνω από το μπολ για να αποφύγετε το μείγμα να στεγνώσει καθώς δουλεύετε στο μπισκοτόσπιτό σας.
- Όταν είστε έτοιμοι για την συναρμολόγηση βάλτε το μείγμα σε μια τσέπη.
Συναρμολόγηση:
Έφτασε η στιγμή για την συναρμολόγηση. Σε αυτό το βήμα θα ήταν καλό να έχετε κάποιον μαζί σας για να βοηθήσει. Εάν το φτιάχνετε μόνοι σας τότε θα ήταν συμβουλέυσημο να πάρετε μερικές κονσέρβες για να μπορέσετε να σταθεροποιήσετε τα κομμάτια.
Οδηγίες:
- Επιλέξτε μια στιβαρή βάση για το μπισκοτόσπιτο, μπορεί να είναι ένα ταψί, μια βάση για τούρτα ή και ένας δίσκος.
- Με την τσέπη βάλτε μια γενναιόδωρη δόση από royal icing στην μικρή πλευρά από τον ένα πλαϊνό τοίχο και ενώστε το με την μπροστά ή την πίσω πλευρά από το μπισκοτόσπιτο.
- Σταθεροποιήστε τα για λίγα λεπτά μέχρι να σφίξει το γλάσο.
- Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για την άλλη πλευρά.
- Ενώστε όλες τις πλευρές μαζί, βάζοντας γλάσο από μέσα και από έξω από τις ενώσεις και γεμίστε τυχόν κενά.
- Αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μια ώρα πριν επιχειρήσετε να βάλετε την σκεπή.
- Μόλις στεγνώσει το γλάσο, και η κατασκευή με το μπισκοτόσπιτο είναι στιβαρή μπορείτε να δουλέψετε στην σκεπή. Βάλτε γλάσο σε όλες τις άκρες του σπιτιού, όπου θα τοποθετηθεί η σκεπή.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια της σκεπής και κρατήστε τα στη θέση τους για μερικά λεπτά, για να μην γλιστρήσουν μόλις τα αφήσετε.
- Βάλτε μια γενναιόδωρη δόση από γλάσο στην κορυφή του σπιτιού, και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Για την καμινάδα, είναι πιο εύκολο να την συναρμολογήσετε πριν την τοποθετήσετε πάνω στο σπίτι. Συναρμολογήστε τα κομμάτια ανάποδα πάνω στον πάγκο εργασίας σας βάζοντας γλάσο στις ενώσεις.
- Μόλις στεγνώσει βάλτε γλάσο στις άκρες που θα ακουμπάνε τη σκεπή και τοποθετήστε την εκεί που επιθυμείτε.
Tip: Εάν σας σπάσει ένα από τα μπισκότα μην πανικοβάλλεστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να διορθωθεί. Με το γλάσο που φτιάξατε μπορείτε να το διορθώσετε άμεσα. Ξαπλώστε το σπασμένο κομμάτι στην επιφάνειά σας και βάλτε γλάσο σε όλο το μάκρος του σπασίματος. Στη συνέχεια, πάρτε ένα κομματάκι χαρτόνι για να κρατήσει το γλάσο στην θέση του, μέχρι να στεγνώσει. Όταν ολοκληρώσετε το μπισκοτόσπιτο μπορείτε να καλύψετε το σπάσιμο με λίγο γλάσο σαν διακόσμηση.
Διακόσμηση:
Αυτό το βήμα εξαρτάται πλήρως από τις δικές σας προτιμήσεις σε καραμέλες, ζελεδάκια, candy melts ή άλλα διακοσμητικά ζαχαρωτά. Διακοσμήστε το μπισκοτόσπιτό σας με ότι επιθυμείτε και φροντίστε να τα «κολλήσετε» πάνω στο σπίτι με λίγο γλάσο.
Καλές δημιουργίες!
Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ.