Οι διαφορετικοί τύποι βρώσιμων χρωμάτων και πότε να τους χρησιμοποιείτε

09/06/2022

Είτε φτιάχνετε ένα παραδοσιακό red velvet, είτε προσπαθείτε να διακοσμήσετε εποχιακά μπισκότα είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε βρώσιμα χρώματα για να κάνετε τις δημιουργίες σας να ξεχωρίζουν. Παραδοσιακά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν υγρά χρώματα όταν θέλουν να χρωματίσουν κάτι αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να φτάσετε στο ίδιο αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε αναλυτικά τους βασικούς τύπους βρώσιμων χρωμάτων.

Τύποι βρώσιμων χρωμάτων

Υγρό Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Το υγρό χρώμα είναι μία από τις πιο οικονομικές επιλογές και αποτελεί την καλύτερη επιλογή όταν επιθυμείτε να έχετε μία πιο απαλή απόχρωση. Για μεγαλύτερα γλυκά όπως οι τούρτες, μπορεί να χρειαστεί μερικά μπουκαλάκια για να φτάσετε σε ένα πιο πλούσιο και έντονο χρώμα. Παρόλα αυτά χρειάζεται μερικές σταγόνες για να φτιάξετε το παστέλ χρώμα που επιθυμείτε.
Το υγρό χρώμα συνήθως παράγεται με συνθετική βαφή σε μια βάση νερού. Συνήθως θα το βρείτε σε πλαστικά μπουκαλάκια με σταγονόμετρο ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα που προσθέτετε και να φτάσετε στην ζητούμενη απόχρωση.

Gel χρώμα ζαχαροπλαστικής

Αυτό το χρώμα είναι παρόμοιο με το υγρό χρώμα αλλά εκτός από τη βαφή και το νερό περιέχει επίσης και γλυκερίνη ή σιρόπι καλαμποκιού. Θα το βρείτε και αυτό σε μπουκαλάκι με σταγονόμετρο, ωστόσο οι ομοιότητες μεταξύ των δύο σταματούν εκεί. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές τους είναι ότι το υγρό gel είναι αρκετά πιο παχύρευστο. Η βαφή είναι επίσης συμπυκνωμένη οπότε χρειάζεται λίγη ποσότητα για να φτάσετε στο αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Αυτό το χρώμα είναι κατάλληλο για να δημιουργείτε έντονα και ζωντανά χρώματα.

Χρώματα ζαχαροπλαστικής σε πάστα

Εάν επιθυμείτε να δώσετε ένα πιο έντονο αποτέλεσμα στις ζύμες σας τα χρώματα πάστας θα σας λύσουν τα χέρια. Όπως και το υγρό gel χρώμα, το χρώμα έχει σαν βάση το νερό, το συνθετικό χρώμα και γλυκερίνη ή σιρόπι καλαμποκιού. Η διαφορά οφείλεται στην συμπύκνωση του χρώματος και επίσης συνήθως αυτό τον τύπο θα τον βρείτε σε βαζάκια.
Λόγω της συμπύκνωσής τους, προτείνεται να χρησιμοποιείτε μια οδοντογλυφίδα για να χρωματίζετε τις ζύμες σας ώστε να μπορείτε να ρυθμίζετε σταδιακά την ποσότητα. Εάν προσπαθείτε να αποφύγετε να δημιουργήσετε ένα χαμό στην κουζίνα σας ή θέλετε να χρωματίσετε με παιδιά αυτό το χρώμα είναι ιδανικό γιατί δεν «τρέχει» όπως ένα υγρό χρώμα. Προσοχή: εάν δεν ξέρετε τι απόχρωση θέλετε προσθέστε πολύ μικρές ποσότητες για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φυσικοί τύποι βρώσιμων χρωμάτων

Για άτομα που επιθυμούν να αποφύγουν τα συνθετικά χρώματα τα φυσικά χρώματα είναι η ιδανική λύση. Αυτά δεν περιέχουν ούτε γλυκερίνη ή σιρόπι καλαμποκιού. Αυτό το είδος χρωμάτων είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεθεί στην αγορά αλλά με μια έρευνα στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε τους κατάλληλους προμηθευτές. Αυτά τα χρώματα προέρχονται από φυτικές πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, το σαφράν ή ο κουρκουμάς βγάζει κίτρινες αποχρώσεις, ο χυμός καρότου πορτοκαλί και τα παντζάρια κόκκινες. Είναι ιδανικές για να χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν αλλεργίες στις συνθετικές βαφές. Οι αποχρώσεις είναι πιο περιορισμένες γιατί είναι αδύνατον να φτάσουμε όλες τις αποχρώσεις. Αυτά τα χρώματα είναι ιδανικά για να δημιουργήσετε γήινες αποχρώσεις.

Χρώματα σε σκόνη

Τα χρώματα σε σκόνη αποτελούνται από συνθετικό χρώμα αλλά δεν περιέχουν νερό, γλυκερίνη ή σιρόπι καλαμποκιού. Συνήθως πωλούνται σε μικρά βαζάκια και περιέχουν τη σκόνη σε στεγνή μορφή. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε: προσθέστε μια πρέζα σκόνης σε ένα στεγνό μίγμα ή αναμείξτε το με μερικές σταγόνες από βρώσιμο αλκοόλ ή κάποιο βρώσιμο οινόπνευμα (βότκα, τσίπουρο κλπ) για να αποκτήσει την μορφή μπογιάς. Για ένα απαλό φινίρισμα μπορείτε επίσης απλώς να πασπαλίζετε την πούδρα πάνω από τις δημιουργίες σας. Το χρώμα σε σκόνη είναι ιδανικό για να χρησιμοποιείτε σε συνταγές οι οποίες είναι ευαίσθητες στην υγρασία όπως είναι τα μάκαρον και η σοκολάτα.

Τώρα που ξέρετε ποιος τύπος βρώσιμων χρωμάτων αντιστοιχεί σε κάθε παρασκευή σας παροτρύνουμε να βάλετε λίγο χρώμα στη ζωή σας αλλά και στα γλυκά σας.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *