Πόσο διαρκεί μια τούρτα γενεθλίων;

25/05/2023

Ένα από τα ερωτήματα που ταλαιπωρεί πολλούς από εσάς είναι η διάρκεια που μπορείτε να κρατήσετε μια τούρτα φρέσκια και αναλλοίωτη. Υπάρχουν δύο ανάγκες που μας οδηγούν σε αυτή την ερώτηση. Η ανάγκη της συντήρησης της τούρτας ΠΡΙΝ το πάρτυ αλλά και η ανάγκη της συντήρησης της τούρτας ΜΕΤΑ το πάρτυ.

Το μόνο που αλλάζει σε αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι πως όταν θέλουμε να διατηρήσουμε μια κομμένη τούρτα – άρα με εκτεθειμένο το εσωτερικό της τουλάχιστον από τη μία μεριά που αυτή έχει κοπεί – θα πρέπει πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση να την τοποθετήσουμε σε κάποιο αεροστεγές σκεύος ή τάπερ που θα μπορέσει να κρατήσει εκτός τον περιττό αέρα και να μην ξεράνει την τούρτα μας.

Επειδή στην Ελλάδα όλες οι τούρτες μας έχουν εκτός από cake και κρέμες, υπάρχουν δύο προφανείς τρόποι διαχείρισης της τούρτας μας, αποκλείοντας τη θερμοκρασία δωματίου. Το ψυγείο και η κατάψυξη.

Σε ό,τι αφορά το ψυγείο, μια φρέσκια τούρτα μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση έως και 3 ημέρες χωρίς να χάσει την πλούσια γεύση της και την απαλότητα της πρώτης ημέρας. Μετά από εκείνο το σημείο αρχίζουν να βγαίνουν και οι τελευταίες υγρασίες από μέσα της με αποτέλεσμα να στεγνώνει και να «μπαγιατεύει» όπως θα έλεγε κανείς αν και ακόμη για άλλες 2 ημέρες είναι ασφαλής προς κατανάλωση. Να υπενθυμίσουμε πως για την κομμένη τούρτα ισχύουν τα ίδια με επιπλέον τη χρήση αεροστεγού σκεύους όπως προαναφέραμε. Ένας άλλος λόγος που επιλέγουμε κάποιο σκεύος είναι οι μυρωδιές που υπάρχουν μέσα στα οικιακά ψυγεία και μπορεί να επηρεάσουν την τούρτα μας επιφανειακά.

Σε ό,τι αφορά την κατάψυξη, οι τούρτες μπορούν να περάσουν μόνο μία φορά από αυτό το στάδιο. Σε πολλά ζαχαροπλαστεία, η διαδικασία της παραγωγής επιβάλει το πέρασμα από την κατάψυξη όπου μπορούν να φιλοξενηθούν – σύμφωνα πάντα με τεχνολόγους τροφίμων – έως και δύο μήνες. Στη συνέχεια, μεταφέρονται στο ψυγείο για να έρθουν σε μια φυσιολογική θερμοκρασία και να μπορέσουν να παραδοθούν στον πελάτη.

Βασικός κανόνας για την κατάψυξη είναι να μην έχει τοποθετηθεί προηγουμένως από το κατάστημα που την έχετε προμηθευτεί. Δεν θα ήταν καλό για μια τούρτα που έχει καταψυχθεί και αποψυχθεί να επανακαταψυχθεί. Συνεπώς ρωτάμε πάντοτε τη διαδρομή της τούρτας μας έως το κουτί ώστε να γνωρίζουμε τον καλύτερο τρόπο συντήρησής της.

Εμείς συγκεκριμένα έχουμε ως απαράβατο κανόνα τη ΦΡΕΣΚΙΑ τούρτα ψυγείου που δεν περνά από την κατάψυξη εκτός κι αν το ζητήσει ο πελάτης – συνήθως για λόγους μεταφοράς σε κάποια πιο απομακρυσμένη τοποθεσία.

Αν μια τούρτα δεν έχει περάσει από κατάψυξη και σας περισσέψει, μπορείτε να την τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές σκεύος και στη συνέχεια να την καταψύξετε έως και δύο μήνες.

Όπως σε όλα τα βρώσιμα έτσι και στα γλυκά, η σωστή συντήρηση μας οδηγεί στη μέγιστη απόλαυση και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *